Upplev vackra Kiruna med omnejd!

Vi vill erbjuda er en naturskön och historisk upplevelse i vår stad Kiruna som ni får bära med er i livet som en av de bästa upplevelser som ni för alltid kommer att komma ihåg. Njut av upplevelsen i Kiruna och berätta gärna för era vänner om vad ni har varit med om i Norra Sverige! Vilken aktivitet passar dig bäst?

Vi erbjuder natursköna och historiska upplevelser

North Sweden Tourism vill ge er möjlighet att uppleva vår unika stad Kiruna med omnejd. Kiruna präglas av en fantastisk natur med fjäll, friskt vatten i sjöar och älvar, norrsken och midnattssol. Världens största underjordsgruva och det fantastiskt fina ishotellet i Jukkasjärvi finns i vårt område. Välkommen!

Norrsken

Läs mer Stäng


Foto: Leif Soutukorva

I Kiruna och nordliga Sverige när det är kallt är det oftast stjärnklart. Under kvällar och nätter när det är mörkt kan vi se detta fantastiska skådespel som dansar på himlen.

Aurora Borealis var morgonrodnadens Gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir nordlig morgonrodnad.

Norrsken föds i samspel mellan solen och magnetfälten. Magnetosfären fångar in och dirigerar om högenergipartiklar från solen och i mötet med syre och kväve skapas norrskenets vackra ljus och färger.

För att se Norrsken allra bäst bör du ta dig till en plats där gatlampor och stadsljus inte stör din syn.

Midnattssol

Läs mer Stäng

Midnattssol kallas det fenomen då solen aldrig befinner sig under horisonten. Vi har midnattssol under 50 dygn från slutet av maj till mitten på juli.  Polarnatt inträffar från 12 dec till 31 dec och det innebär att solen aldrig går över horisonten.

Kläder för sommaren

Läs mer Stäng

Att vara bra klädd kan vara det som gör turen mer behaglig och trevlig. Lager på lager dvs flerskiktsprincip fungerar utmärkt och håller dig varm och torr. Iden är att ha ett innerskikt som transporterar ut kroppsfukten , ett mellanskikt som håller värmen och ett ytterskikt som skyddar mot väder och vind. Skikten varieras efter väder och vind.

Ull är bättre än bomull. Bekväma , gärna lätta plagg som tillåter rörelse utan att strama fungerar bäst. Bomull är inte bra, de absorberar fukt och kyler när det torkar. Ull och syntet är mycket bättre när man är aktiv.

Mellanskikt, fleece och ull värmer bra. För mellanskiktet är det bättre att ha flera tunnare plagg än ett tjockt. Det ökar flexibiliteten. Om ett av dem har lite vindskyddsfunktion är det ännu bättre, då slipper man ta på en regnjacka så fort det blåser lite.

Ytterskiktet, är sommartid oftast ett regnplagg. Funktionsmaterial som Goretex, MPC, Sympatex, e-vent med flera dominerar stort.

Kläder för vintern

Läs mer Stäng

Närmast kroppen
Underställ i syntet eller ylle fungerar ypperligt. Bomull suger åt sig fukt och blir kallt samt kyler istället för värmer.

Mellanlager
Ett eller flera lager av ylle , fleece eller flanell.

Ytterst
Rymlig och vindtät jacka som går ner över rumpan och som har en rejäl krage som skyddar halsen.

Händerna
Tumvantar med foder som går upp över handlederna.

Fötterna
Skorna behöver inte vara fodrade, det är yllesockan och sulan som isolerar. Flera strumpor av ylle och filtsulor i skorna isolerar bäst.

Huvudet
Om du arbetar eller rör dig så att du blir varm väljer du en stickad luva som släpper ut en del av överskottsvärmen från huvudet. Om du är stilla bör du ha en vindtät och fodrad mössa.

Kiruna

Läs mer Stäng

Kiruna fick sitt namn den 27 april år 1900 i samband med att stadsplanen för samhället fastställdes. Man använde gruvberget Gironvarris namn och förfinskade samt förkortade namnet till Kiruna. Gironvarri betyder fjällripeberget på samiska.

Malmfyndigheterna Luossavaara och Kirunavaara nämns första gången år 1696. Det var dock för dyrt att transportera malm med ren och släde . I slutet av 1800-talet började en järnväg att byggas. Malmbanan öppnades för trafik år 1902.

Samhället och gruvorna växte snabbt tillsammans under ledning av disponent Hjalmar Lundbohm. Disponenten ville förhindra att en ny reglerad kåkstad växte upp som det hade gjort i Malmberget. Hjalmar Lundbohm hade stora planer i sin egenskap av samhällsbyggare. LKAB:s tidiga målsättning var att Kiruna skulle bli ett mönstersamhälle. Därav engagerades några av landets främsta arkitekter för att utforma inte bara bolagets eget fastighetsbestånd utan också skolor, kyrka och brandstation. Den första januari 1948 fick Kiruna stadsrättigheter

Samerna

Läs mer Stäng

Samernas historia började för 10000 år sedan. I samband med inlandsisens smältning flyttade samerna norrut. De levde av jakt och fiske, deras boplatser varierade under året. Jakten på villebrådet vildrenen blev ett bra sätt att försörja familjen. Jaktområden delades upp i ett organiserat samhälle och det upprättades ett Siidasystem där några familjer brukade marken tillsammans.

Samerna hade sin egen religion och deras sätt att leva som nomader ansågs hota det svenska territoriets nyupprättade gränser. För att lösa problemen började staten samarbeta med kyrkan för att inleda en stor missionskampanj för att kristna samerna. Därav beslutades att 5 st kyrkor skulle byggas i Sverige och Finland. En av dessa kyrkor placerades i Jukkasjärvi. Tanken var att all handel skulle äga rum i kyrkorna istället för i Siidorna.

Att överge sin tro och välkomna kristendomen var problematiskt för samerna. För att vara med på gudstjänsten tvingades de lämna sina renhjordar. Det största intrånget var att de kristna prästerna inte delade åsikten om att de döda påverkade livet på jorden.

Nåjden, samerna var övertygade om att de döda inte var försvunna utan att de fortfarande kunde påverka livet på? jorden. Nåjden kunde få kontakt med förfäderna och gudarna. Nåjden var en läkare, spåman , offerförättare.

Fjällripan

Läs mer Stäng

Fjällripan ( Lagupus muta) lever i Sverige på högfjällen, där den vanligen uppehåller sig på det egentliga kalfjället. Den har ett antal likartade dämpade knarrande och snarkande läten. Det samiska namnet för fjällripa är Giron. Fjällripan förekommer på Kiruna Kommunvapen.

Aktuella aktiviteter

Läs mer

Följ med på Kirunas fantastiska resa!

I Kiruna flyttar vi en tredjedel av vår stad pga gruvnäringen. Den pågående stadsomvandlingen är en historisk händelse i Kiruna och i hela världen. Vi river fastigheter och flyttar kulturhistoriska byggnader samtidigt som vi utvecklar ett nytt Centrum. Vi kommer att följa Kirunas historia och vår grundare Hjalmar Lundbohm. Vi gör ett besök i Kirunas vackraste byggnad , Kiruna Kyrka som invigdes 1912. Under turen besöker vi även vårt nya Centrum som är under uppbyggnad samt vårt nya Stadshus.

Läs mer

Älg-Safari - Kalixälven

Vi åker längs med Kalix älv. Framför oss kommer vi att ha en fantastisk vy över Kebnekaise massivet. Under turen kommer vi att göra ett stopp för att dricka friskt och rent vatten från en kallkälla. Vi hoppas få se skogens konung, Älgen som har tagit sig ner från fjällen för att få skydd och tillgång till mat i skogslandet. Under turen intar vi även varm dryck såsom kaffe eller choklad och äter hembakat bröd.

Läs mer

Välkommen till skidskola i Luossavaara-backen!

På Luossavaaras sluttning med en fantastisk utsikt över vår fina stad Kiruna och Kirunavaara njuter vi av en härlig eftermiddag/kväll med att utmana vår förmåga att ta oss nerför berget med fina svängar!

Läs mer

Norrskenstur i Kiruna med omnejd!

Vi åker på Norrskensjakt och njuter av vildmarken, tystnaden och det fantastiska norrskenet som dansar på den stjärnklara himlen!

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user northswedentourism does not have permission to use this feed type.

Företagsevent

Kontakta oss på North Sweden Tourism AB så hjälper vi er med att arrangera er grupp eller företagsevent!

Vi skräddarsyr ett program för er under er vistelse i Kiruna med omnejd. Aktiviteterna är anpassade utifrån era önskemål och drömmar

Kontakta oss på +46 (0)70  2701402 eller maila ingegerd@northswedentourism.se

 

En hemsida från Bravissimo